Find vej: Forside » Artikler » Brugte juice- og mælkekartoner gentænkes i ny arkitektpavillon

Brugte juice- og mælkekartoner gentænkes i ny arkitektpavillon

Lagt på VVSworld.dk den 23-08-2017 af webmaster


Ny arkitektur på gamle kartoner. ROTUNDA, tegnet af arkitekterne MAA Marie Joo Thorup og Troels Skov-Carlsen åbner den 22. maj kl 16.00 Åparken, Carl Blochs Gade/Thorvaldsensgade, Aarhus CPavillonen ROTUNDA vandt konkurrencen om en MAA-pavillon til Århus, udskrevet af Arkitektforeningens Lokalafdeling Østjylland i januar 2017, hvor arkitekter MAA havde 100-timer til at designe en nytænkende, bæredygtig pavillon til Åparken. Der kom 58 forslag, og blandt dem var det de unge arkitekter MAA Marie Joo Thorup og Troels Skov-Carlsen, der løb med sejren og en præmie på 50.000 kr.

ROTUNDA er en cirkelformet 5 meter høj pavillon, en smuk trækonstruktion beklædt med bølgeplader lavet af brugte juice- og mælkekartoner. Pladerne bliver baggrund for byrummet og kan fungere som lærred for skiftende billede- og lysprojektioner, og pavillonen kan bruges af de besøgende til alt fra dasen i solen til picnic, dans eller koncerter. I løbet af sommeren vil der være events i pavillonen. Hold øje med program på arkitektforeningen.dk, der løbende opdateres samt facebook/rethinkarkitektur.

Åbent og enkelt bidrag til Kulturbyåret 2017
Dommerkomiteen har valgte at pege på ROTUNDA på grund af dens åbenhed og enkle udtryk. Åparken nærmest flyder ind i cirklen, og fokus rettes mod himmelrummet og den særlige belysning, der skabes i de mørke timer. 
Pavillonen er et bidrag til Kulturbyåret i Aarhus og skal sætte fokus på behovet for at gentænke arkitekturens rolle i samfundet og (gen)anvendelsen af klodens ressourcer. 

Citater:
Leder af Arkitektforeningen Østjylland Trine Lybech siger:
”Arkitektforeningen Østjylland ønsker med projektet at fejre Kulturbyen og bidrage til debatten om arkitekturens betydning for brugen af byens rum.”

Formand for Arkitektforeningen Natalie Mossin siger:
”ROTUNDA viser, hvordan et materiale mange ser på som skrald, brugte kartoner, kan upcycles og få ny værdi. Materialet understøtter pavillonens udtryk og anvendelse, og det håber jeg vil inspirere flere til at opdage det potentiale, der ligger i genanvendelse. Med pavillonen håber Arkitektforeningen, at bidrage til kulturbyen med et levende og bæredygtigt rum der er åbent for alle.”

Mathilde Petri, medlem af bestyrelsen, Dreyers Fond, der har støttet projektet, siger:
”Pavillonen giver de besøgende mulighed for at opleve byen og området på nye måder. Samtidig er pavillonen et bidrag i debatten om arkitekturens rolle og bidrag til samfundet og ikke mindst brug af klodens ressourcer. Det glæder vi os over at være med til at hjælpe på vej.”

Vinderne Marie Joo Thorup og Troels Skov-Carlsen siger:
”ROTUNDA vil optage det bølgende landskab, der modsvares af den klare geometriske form. Landskabet flyder ind under den fritstående pavillon, der indrammer udvalgte bede og bakker. Stien skærer direkte igennem ROTUNDA og lader på den måde dagligdagens rutiner fortsætte uforandret.”

Fakta om konkurrencen:
Konkurrencen er udskrevet af Arkitektforeningen Østjylland i samarbejde med Arkitektforeningen. Den er et eksempel på, hvordan man kan afholde en åben projektkonkurrence i en 'light-version' - en hurtigere og mindre ressourceforbrugende konkurrenceform, der kan inspirere andre til at gøre det samme. Arkitektforeningen Østjylland har med konkurrencen ønsket at hylde det smukke og det innovative i dansk arkitektur og at vise, at arkitektur er meget mere end bygninger. Midlertidig arkitektur er perfekt til dette formål, og der dannes platform for at udfordre vante rammer.

Vinderne:
Troels Skov-Carlsen, f. 1990, Arkitekt MAA
Afgang i 2016 fra Kunstakademiets Arkitektskole fra KKA, Kandidat i Kunst og Arkitektur. Ansat hos Praksis Arkitekter og har tidligere arbejdet hos hhv. Go Hasegawa og Junya Ishigami i Tokyo, Japan.

Marie Joo Thorup, f. 1990, Arkitekt MAA
Afgang i 2016 fra Kunstakademiets Arkitektskole fra KTR, Kulturarv, Transformation og Restaurering. Har tidligere arbejdet på Varmings Tegnestue i København og Atelier Bow-Wow i Tokyo, Japan

Sammen startede de i 2015 FIRMA Marie Joo Thorup + Troels Skov-Carlsen, på baggrund af en række præmieringer i åbne konkurrencer. 

Tak til
Projektet er sponsoreret af Dreyers Fond, Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg, Henny & Johan Richters Fond, A. Enggaard A/S, Arkitektforeningen og Arkitektforeningens Lokalafdeling Østjylland. Aarhus Kommune stiller arealet til pavillonen til rådighed.