Find vej: Forside » Artikler » Dine madrester kan nu blive til gødning på markerne

Dine madrester kan nu blive til gødning på markerne

Lagt på VVSworld.dk den 23-08-2017 af webmaster


Ny viden fra Miljø- og Fødevareministeriet gør det muligt for Mejeriforeningen og Arlas landmænd at bruge behandlet madaffald som gødning på markerne.Fra jord til bord – til jord igen. Arla åbner for, at deres landmænd kan bruge danskernes behandlede madaffald som gødning på markerne. Det sker på baggrund af et projekt, som Miljøstyrelsen har udarbejdet i samarbejdet med Arla og Mejeriforeningen.

Dermed kan madaffaldet bidrage til væksten hos de planter, malkekøerne spiser – og være med til at sende frisk mælk tilbage til forbrugerne. Resultatet af projektet glæder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Regeringen har netop modtaget en række anbefalinger om cirkulær økonomi, og dette er et godt eksempel på, hvordan vi kan få det meste ud af vores madaffald. Jeg er glad for, at ny viden fra mit ministerium kan føre til positive forandringer og bidrage til en cirkulær økonomi, siger han.

Dækker 10 % af Danmark

Arlas 2800 danske bønder dyrker omkring 10 % af Danmarks samlede areal – et område, der er cirka 50 gange så stort som Københavns Kommune. Arla-bønderne har hidtil ikke måtte bruge madaffald fra husholdningerne som gødning, men det kan de nu, fortæller Arlas miljø- og klimachef Jan D. Johannesen.

- Vi har længe gerne ville skabe kredsløbet fra forbrugerne til malkekøerne og tilbage igen, men gødningen, der giver næring til køernes foder, skal vi være helt trygge ved. Den nye rapport fra Miljøstyrelsen, der dokumenterer kvalitet og sporbarhed i gødningen fra madaffald, giver os denne tryghed. Derfor er vi glade for, at vi nu kan give vores medlemmer denne oplagte mulighed uden at gå på kompromis med vores strenge kvalitetskrav, siger han.

Når danskerne smider madaffald ud, kommer det til et affaldssorteringsanlæg, som derefter sender det til et biogasanlæg. Her vil madaffaldet blive til biogas, der kan give el- og varmeenergi, samt biopulp. Biopulpen vil landmændene kunne bruge som gødning.

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Mejeriforeningen og Arla gennemført et projekt "Kildesorteret organisk dagrenovation (KOD) til biogasfællesanlæg" med henblik på at undersøge, om det var muligt at anvende KOD i biogasfællesanlæg, hvor den afgassede biomasse blev anvendt til marker, hvor der blev dyrket foder til malkekvæg.

Resultatet af undersøgelsen betyder, at biogasfællesanlæg nu må anvende KOD som en affaldstype, og at landmændene kan bruge det behandlede madaffald som gødning på markerne.