Find vej: Forside » Artikler » Fejl i undertag koster husejere dyrt

Fejl i undertag koster husejere dyrt

Lagt på VVSworld.dk den 06-02-2013 af webmaster

Når tankerne falder på nyt tag, fokuser de fleste boligejere mest på udseendet. Interessen er knap så stor for det, der gemmer sig under tagbeklædningen, nemlig undertaget. Og det kan koste husejeren dyrt.

Hvis et tag ikke bygges ordentligt, kan det blive en særdeles dyr affære. Det viste DR tydeligt i den seneste udgave af Kontant. En række boligejere havde været så uheldige at få lagt et undertag af et fabrikat, som viste sig slet ikke at være godt nok. Vandet trængte direkte gennem undertaget og forårsagede store skader.

Fejl i undertag er et hyppigt problem
Problemer med utætte undertage er langt fra en sjældenhed. Faktisk er det et af de steder, hvor der oftest opstår problemer: Når vi fører tilsyn med tagudskiftninger, er undertaget det sted, hvor vi ser allerflest kritiske fejl, fortæller Thomas Vester, som er bygningskonstruktør i rådgivningsfirmaet Compara. Vi ser overordnet to problemer: Valg af forkert undertag og fejl i udførelsen. Huller i undertaget kan opstå ganske let, eksempelvis hvis håndværkeren taber et stykke værktøj. Hvis håndværkeren overser hullet og ikke taper det til, så har man allerede problemet, siger Thomas Vester.

Ekstraomkostninger for op til 300.000 kr.
Er man tvunget til at udskifte sit undertag, skal hele det nye tag pilles ned. Det svarer til at skulle få lagt et helt nyt tag igen. Så selvom man har mulighed for at spare et par tusinde kroner på en lidt billigere banevare til undertaget, skal det holdes op mod investeringen i et nyt tag en udgift som for et typisk enfamilies hus ligger mellem 250.000 og 300.000 kroner.

Sådan virker et undertag
Et undertag er en slags pressening, der ligger under selve tagbeklædning, f.eks. under et tegltag. Undertaget skal beskytte den underliggende konstruktion mod den regn og sne, der kommer igennem det øverste lag, samt det kondensvand der ofte opstår oppe under taget. Kommer der regn ind, hvor det ikke hører hjemme, fører det ofte til sundhedsskadelig svamp og råd, som er dyrt at få udbedret.

Faktaboks: Sådan undgår du fejl i undertaget

Vælg et undertag, der passer til taget og som er godkendt af DUKO (Dansk Undertags Klassifikations Ordning).
Undgå støjgener få et blafrefrit undertag ved at bruge undertagsstrammere.
Sørg for at lave forstærkninger hvor undertaget bliver gennembrudt, eksempelvis ved ovenlysvinduer og skorstenen.
Kontrollér at din håndværker har stor erfaring med at lægge tage.
Få din håndværker til at tage billeder af undertaget inden selve tagbeklædningen sættes på.
Få evt. en rådgiver til bistå med valg af materialer og kontrol af håndværkerens arbejde undervejs.