Find vej: Forside » Artikler » Guide til det spiselige studenterbesøg

Guide til det spiselige studenterbesøg

Lagt på VVSworld.dk den 23-08-2017 af webmaster


Når et vognlæs glade unge mennesker invaderer hus og have, er det maden og drikkevarerne, der er i fokus. Hvordan gør man det til en god oplevelse for både studenter og værter Det giver cateringekspert et par bud på her.Inden længe runger sommerlandet af kulørte lastvogne fyldt med unge mennesker berusede af lige dele lettelse, glæde og varierende grader af alkohol. Turen rundt til studenternes familier er det længe ventede punktum på flere års slid og bankende hjerter ved det frygtede grønne bord. Som forældre vil man derfor gøre alt for at gøre besøget så godt som muligt. Ved hjælp af nogle få fif, tips og huskeregler kan man nå langt for at gøre det forholdsvist korte stop på køreturen til mere end blot endnu et i rækken.

Lone Larsen fra cateringvirksomheden Kejserindens Gryder har mange års erfaring med levering af festmad til konfirmationer, firmafester, frokostaftaler - og de seneste år i højere grad også til studenterfester og -kørsler.
- Tiden, hvor man kunne slippe af sted med at bage en bunke pølsehorn og smide en kasse Tuborg ved siden af, er ovre. I dag stiller de unge – og især også deres forældre – store krav til, hvordan de skal beværte studenterne, når de er på den traditionsrige køretur rundt til familierne. Det mærker vi i høj grad på den stigende mængde af forespørgsler på mad til studenterkørslen, fortæller Lone Larsen.

Hun anbefaler, at man som det første ser på, hvilken tid på dagen studentervognen kommer:
- Der er stor forskel på, om klokken er 10, og man er en af de første stop på ruten, eller om uret nærmer sig 17, og vognen nærmer sig enden af dagens program. For om formiddagen har de unge typisk mest lyst til brød, frugt, croissanter og smoothies, mens de om aftenen ofte trænger til noget varmt mad.

Isbuffet i regnvejr falder ikke i god jord
Også vejret spiller ind på valget af traktement, fortæller Lone Larsen. Selvom det danske vejr kan være utilregneligt, så kan man ofte få en nogenlunde pejling på temperaturen nogle uger i forvejen.
- Det er ærgerligt at have den store isbuffet klar, hvis det regner og blæser, og studenterne mest af alt har lyst til en lun frikadelle og en kop the. Omvendt er en skoldhed bisque ikke lige så tiltalende under hedebølge, som en læskende gazpacho.

De festglade søger hurtige snacks
Sammensætningen af typer i klassen er også væsentlig i forbindelse med planlægningen af det succesfulde studentergilde, lyder det fra Lone Larsen, der fra virksomheden i Albertslund vest for København har dækket fester og andre arrangementer over det meste af Sjælland.
- Jeg har oplevet meget festlige klasser, hvor alkoholen var det vigtigste ved arrangementet. Samtidig findes der andre klasser, hvor forbruget af de våde varer er på et mere moderat niveau. Forskellen ligger i, at de alkoholglade grupper primært søger hurtige snacks og andre nipperier, der ligger godt i maven efter mange genstande. Omvendt er de alkoholmoderate klasser mere friske og taknemmelige over mad, der er kræset mere om, og som kan akkompagneres af god vin eller lækker juice, siger cateren og slår fast:
- Alt i alt handler det om at kende eleverne og deres præferencer. Stik en finger i jorden hos studenten og lyt til ønskerne – så kan det ikke gå helt galt.

Gode råd til at gøre studenterbesøget spiseligt
• Spørg studenten ud om, hvilke forventninger han/hun har til besøget
• Få et overblik over, hvilken type elever der går i klassen. Er de meget alkoholglade Er der mange med særlige behov for eksempelvis vegetar-alternativer eller laktosefri madvarer
• Tilpas maden og drikkevarerne til tidspunktet:
Tidlige besøg betyder, at de unge ofte har lyst til brød, croissanter og eventuelt smoothies til at lægge en god bund til den lange dag. Sene besøg betyder typisk, at maverne er fulde, og her falder en kop varm suppe og nogle salte snacks ofte i god jord
• Tjek vejrudsigten og tilpas maden efter den
• Hvis det er en meget varm dag, så er den en god idé at sørge for vandflasker, som de unge kan tage med sig på vognen. Husk at de fleste studentervogne har forbud mod glasflasker
• Servér maden på en måde, så den er nem at gå til. Undgå behov for bestik. Eksempelvis kan suppe serveres i små kopper, og sandwiches kan være skåret ud i mundrette hapser
• Invitér naboerne til at komme og spise rester. På den måde kan festen fortsætte for forældre og resten af familien, samtidig med at resterne af maden og drikkevarerne bliver spist og drukket. En ren win-win-situation
• Alliér dig med professionelle catere – de har mange års erfaringer med eksempelvis mængder og madtyper. Så undgår du et alt for stort madspild – eller endnu værre: At der ikke er mad og drikke nok