Find vej: Forside » Artikler » Hjemmedyrket salat til påske

Hjemmedyrket salat til påske

Lagt på VVSworld.dk den 28-02-2012 af webmaster

Efter en lang og trist vinter længes vi efter foråret. Og midt i marts, kan vi ikke vente længere. Så skal der sås og plantes. Salat, ærter, fennikel og løg er forspiret indendørs for længe siden. Nu skal det plantes ud. Samtidig sås gulerødder, spinat, rødbeder, rucola og babysalat. Og så beder vi til, at der ikke kommer rigtigt frostvejr. Let nattefrost behøver vi ikke frygte. Det skal plastoverdækningen nok beskytte mod. 14 dage efter - altså først i april, er alt spiret. Selv gulerødderne titter frem. Det er utroligt, hvor hurtigt solen får varmet jorden op i højbedet. Der bliver nemt over 30 graders varme. Vi skal huske at åbne for plast-overdækningen midt på dagen, ellers bliver der for varmt. Ærterne gror fantastisk og spinaten er der også fuld fart på.

Salaten ser hurtigt indbydende ud, og de første hoveder kan høstes allerede sidst i april. Alt det kan lade sig gøre i en GrowCamp, som er et højbed med overdækning. Stadig flere, som førhen var overbevist om, de hverken havde tid eller haveplads, går nu i gang med dyrkning af grøntsager og urter. De benytter sig af genvejen til nem og sikker start i form af et nyt koncept for højbede: GrowCamp.

Konceptet havde været undervejs i flere år, men det var først i 2009, hvor højbedet blev kåret som årets bedste nyhed på verdensudstillingen Glee i England, at udbredelsen for alvor tog fart. Det overdækkede højbed er som skabt til at understøtte den verdensomspændende trend, som går på at dyrke selv. I dag afsættes GrowCamp med stor succes i mere end 20 lande. Efterspørgsel har dannet baggrund for udvidelse af programmet for sæsonen 2012 med blandt andet vægbed til tomater og krydderurtebed til terrasser og altaner.

Højbed som kuvøse
Det har vist sig, at dyrkning i højbede, er den mest effektive metode til intensiv fremstilling af grøntsager på små arealer. Det afgrænsede område, som ikke betrædes, er nemt at overskue og holde. Planterne stortrives, selvom de dyrkes tæt, fordi rødderne går dybt ned i den porøse jord i stedet for til siderne. En GrowCamp er et højbed, som er forsynet med net og plast. Nettet holder skadedyr ude og bremser for hård blæst og kraftig regn. Bedet kan forsynes med plast i ydersæsonerne, hvilket hæver temperaturen og beskytter mod nattefrost. GrowCamp er således en slags kuvøse for planterne, som vokser beskyttet mod alt det, der kan hæmme væksten. Det er derfor en sikker investering for alle, som vil have et højt udbytte uden ærgrelser på grund af snegle, fugle, insekter eller andre, som mener, de har førsteret til grøntsagerne.

Hurtig start
En medvirkende årsag til, at GrowCamp-konceptet er fald et i god jord er, at bedet kan samles på et par timer uden brug af værktøj. Det kan placeres direkte på græs, jord eller fliser. På den måde undgår man besværligt og tungt anlægsarbejde, og man er hurtigt i gang med grøntsagsproduktionen. Der findes udførlig dyrknings-anvisning samt tips og ideer på firmaets hjemmeside www.growcamp.com, som gør det let for alle at få et overdådigt resultat allerede første år.

Selvforsyning eller blot et grønt tilskud
Ifølge gængse kostråd bør man spise 600 gram frugt og grønt pr. dag, gerne halvt af hver. Det svarer til cirka 110 kg grøntsager om året. Det er, hvad man kan dyrke i to højbede på 120 x 360 cm. De fleste starter lidt mindre ambitiøst og glædes over nye gulerødder, ærter eller delikate krydderurter i højsæsonen. GrowCamp-konceptet tilbyder løsninger til ethvert behov: Vægbede, som er velegnede til tomater, små krydderurtebede til terrasser og altaner samt almindelige højbede på 120 x 120 cm, der kan forlænges med tillægssektioner i det uendelige. Alle sammen løsninger til dig der vil være selvforsynende med grøntsager.