Find vej: Forside » Artikler » Køb dyrevelfærd i din køledisk

Køb dyrevelfærd i din køledisk

Lagt på VVSworld.dk den 23-08-2017 af webmaster


Fra i dag kan danskerne købe grisekød med det statslige Dyrevelfærdsmærke i butikkerne. Miljø- og fødevareministeren vil udvide mærkningen til andre former for kød.Fra i dag kan danskerne aktivt være med til at fremme dyrevelfærd ved at købe et, to eller tre-hjertet grisekød. Mærkets tre niveauer definerer tre grader af bedre dyrevelfærd. Det statslige dyrevelfærdsmærke udvides allerede nu til flere produkter, så forbrugerne inden længe kan vælge æg og pålæg med hjerter på.

- Nu lægger vi ud med grisekød. Men inden for det næste år håber vi at præsentere æg og pålæg med hjerter på. Derudover arbejder vi på at kunne tilføje fjerkræ og senere okse- og kalvekød. Mulighederne er jo mange. Hvis vi opnår forbedringer af dyrevelfærden for grise, kan vi udvide med andre dyrearter og andre produkter, siger Esben Lunde Larsen.

Det statslige dyrevelfærdsmærke er i dag landet i supermarkedernes kølediske efter, at produktionen af velfærdsgrisene har været i gang siden november 2016.

Dyrevelfærd på tre niveauer

Allerede når man vælger et produkt med ét hjerte, gives der et markant løft i dyrevelfærden i forhold til den traditionelle produktion. Der er mere plads og halm, grisene skal have krølle på halen, og soen skal være fritgående. Med to hjerter stiger kravene, og med tre hjerter skal grisene have udeareal.

- Jeg har set frem til, at kød med dyrevelfærdsmærket skulle lande i supermarkederne rundt omkring i Danmark. Fra i dag har danskerne mulighed for at vælge bedre dyrevelfærd for grise. Med mærkets tre niveauer vil det blive nemt at vælge præcis den grad af bedre dyrevelfærd i køledisken, som man har lyst og økonomi til, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Fakta om dyrevelfærdsmærket:

Dyrevelfærdsmærket stiller krav, der ligger klart over lovgivningskravene for den traditionelle produktion. Med dyrevelfærdsmærket er der krav om:

Halerne skal være hele, dvs. ingen halebid og ingen halekupering. 95 % af danske grise bliver i dag halekuperede for at undgå halebid.

- Mere plads
- Halm som rode- og beskæftigelsesmateriale
- Fritgående søer i hele produktionsforløbet
- Max 8 timers transporttid

For to hjerter er der også krav om yderligere plads (30 %) og mere halm.

For tre hjerter er der krav om yderligere plads, halm og udeareal til grisene.

Dyrevelfærdsmærket er statskontrollet og har sit udgangspunkt i topmødeerklæringen om bedre dyrevelfærd for svin fra marts 2014.