Find vej: Forside » Artikler » Nordsjællands nye nationalpark vokser med 83 lodsejere

Nordsjællands nye nationalpark vokser med 83 lodsejere

Lagt på VVSworld.dk den 23-08-2017 af webmaster


En endnu større udgave end forventet af Nationalpark Kongernes Nordsjælland er endelig ved at blive en realitet. Fem kommuner og 283 private lodsejere står bag Danmarks næststørste nationalpark. Siden august 2016 er der kommet 83 flere lodsejere med.Danmarks nyeste nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver endnu større end først antaget.

Den femte nationalpark i den danske nationalparkrække bliver med sine ca. 25.800 ha den næststørste danske nationalpark efter Nationalpark Vadehavet. Den rummer Danmarks to største søer, Arresø og Esrum Sø, samt en af Danmarks største skove - Gribskov.

Forligskredsen er netop blevet enig om at sende et forslag til bekendtgørelse i høring, som udvider parken med 83 flere lodsejere.

-Det er meget glædeligt, at vi efter 10 års arbejde endelig kan sende forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland i offentlig høring. De fem kommuner bag forslaget har gennemført en helt særlig lokal proces baseret på 100 procent frivillighed, og det har ført til en markant udvidelse i private lodsejere, der vil lægge jord til nationalparken, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Fem nordsjællandske kommuner Halsnæs, Hillerød, Gribskov, Fredensborg og Helsingør kommuner har arbejdet på at få så mange arealer med i nationalparken som muligt. En proces der begyndte med offentliggørelsen af et pilotprojekt tilbage i 2005.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som den femte danske nationalpark på grund af områdets unikke natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier.

Omkring halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder med internationalt betydningsfuld natur. De mange kulturspor fra kirke- og kongemagt omfatter bl.a. Parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg og Kronborg, Esrum Kloster og de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk.

Nationalparken omfatter også private arealer, hvor kommunerne har været i direkte dialog med lodsejerne om at indgå i nationalparken.

Forligskredsen bag nationalparkloven er glade for, at parken udvides:

- Det er allerede nu en endnu større udgave af nationalparken, end da vi indgik forliget sidste år. I Socialdemokratiet er vi klar til at give plads til nye udvidelser, hvis det under høringen viser sig, at endnu flere lodsejere ønsker at være med, siger Christine Antorini, Socialdemokratiet.

- Vi er rigtig glade for, at Danmarks femte nationalpark ender med at blive den næststørste efter, at yderligere 83 lodsejere er kommet med i nationalparken. Kongernes Nordsjælland samler og forener naturen i et stort geografisk område, Pia Adelsteen, Dansk Folkeparti.

- En nationalpark er afhængigt af et stort lokalt, frivilligt engagement. Derfor er jeg er glad for, at så mange lodsejere har valgt at bakke op om projektet. Jeg håber, at det vil komme alle gæsterne i nationalparken til glæde, siger Anni Matthiesen, Venstre.

- Lokal dialog og frivillighed er afgørende i projektet. Jeg er glad, at vi får en endnu mere sammenhængende nationalpark med et endnu større areal som følge af den gode lokale proces fra de fem kommuner, siger Carsten Bach, Liberal Alliance.

- De nordsjællandske kommuner fortjener stor ros for ikke bare at presse på i over ti år for en politisk beslutning, men også forsætte det gode arbejde, der nu har sikret, at 83 nye lodejere er med i projektet, siger Kristian Hegaard, Radikale Venstre.

– At flere private lodsejere nu har tilsluttet sig vidner om, at opbakningen til nationalparken er stor. Det lover godt for Nationalparkens fremtid. Jeg håber, at rigtig mange lokale fortsat vil engagere sig i projektet og deltage i de fem lokale møder, siger Trine Torp, Socialistisk Folkeparti.

- Kongernes Nordsjælland er fantastisk vigtig for både naturoplevelser og turisme. Så jeg er glad, hver gang vi sikrer mere sammenhængende natur og kan være med til at øge det store lokale engagement, siger Mette Abildgaard, Det Konservative Folkeparti.

Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland sendes inden sommerferien i høring i fire måneder, hvor alle har mulighed for at give deres mening til kende. Der vil også blive afholdt offentlige møder om forslaget i alle de fem kommuner.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har indgået aftale om at oprette fem nationalparker i Danmark. Kongernes Nordsjælland er den femte nationalpark.

De øvrige nationalparker er Nationalpark Thy (oprettet i 2008), Nationalpark Mols Bjerge (oprettet i2009), Nationalpark Vadehavet (oprettet i 2010) og Nationalpark Skjoldungernes Land (oprettet i 2015).