Find vej: Forside » Artikler » Skift til PM-motor sparer producent af fiskefoder for mindst 135.000 kWh pr. år

Skift til PM-motor sparer producent af fiskefoder for mindst 135.000 kWh pr. år

Lagt på VVSworld.dk den 23-08-2017 af webmaster


Langsigtede energibesparelser, driftssikkerhed og lavere omkostninger til vedligeholdelse var de væsentlige argumenter, da fiskefoderproducenten Aller Aqua udskiftede en havareret DC-motor med en energioptimeret Dyneo Permanent Magnet motor. Sammenlignet med en ny DC-motor sparer PM-motoren Aller Aqua for en el-omkostning på 135.000 kWh pr. år.Aller Aqua producerer industrielt fiskefoder til hele verden, og alene fra Danmark eksporteres til 52 lande. Virksomheden producerer både foder til koldt/varmt saltvand, koldt/varmt ferskvand og fisketyper som ørred, laks, karper, stør m.m.

Produktionen af de mange hundrede ton fiskefoder kræver meget energi, og hos Aller Aqua måler man konstant hvor meget strøm og hvor mange kubikmeter gas, der bliver brugt til at producere et kilo fiskefoder. Det gælder også på Aller Aquas fabrikker i Tyskland, Polen og Egypten samt de kommende nye fabrikker i Kina og Zambia.

- Energi udgør 1/3-del af vores produktionsomkostninger, så det er noget, vi har meget stor fokus på. Vi optimerer konstant, for enhver besparelse gør en forskel, fortæller Ole Friis, produktionschef i Aller Aqua.

Valget mellem DC- og PM-teknologien

Det var også udsigten til langsigtede energibesparelser, driftssikkerhed og mindre vedligeholdelse, der gjorde udslaget, da Aller Aqua skulle udskifte en større havareret jævnstrømsmotor.

Valget stod mellem at udskifte til en ny DC-motor eller vælge en energibesparende Dyneo Permanent Magnet motor på 310 kW fra Leroy-Somer, der sammenlignet ville spare firmaet for el-udgifter på mindst 135.000 kWh pr. år.

Enhver langsigtet el-besparelse er interessant

Aller Aqua valgte PM-motorløsningen, selv om anskaffelsen var 30% dyrere, fordi de langsigtede energibesparelser var markant større og omkostninger til vedligeholdelse væsentlig lavere sammenlignet med DC-teknologien (sliddele, kulskift etc.).

På længere sigt er PM-elmotorer med høj virkningsgrad og enhver mulig energireduktion interessant. For set over en 10 års horisont kan 95% af de samlede omkostninger for en elmotor direkte henføres til energiforbruget. Hvorimod motoranskaffelse og vedligeholdelse tegner sig for blot 5%, når der investeres i PM-motorteknologien fra Leroy-Somer.

Installation og forenkling
Motorinstallationen hos Aller Aqua blev implementeret af servicepartneren Ølgod Elektro, som også simplificerede produktionsanlægget ved at fjerne det ventilations-/kølesystem, som den oprindelige DC-motor havde krævet, og som ikke er nødvendigt på en PM-motor.