Find vej: Forside » Artikler » Standard industrivarmepumper på kraftvarmeværk er en succes konstaterer Halicon

Standard industrivarmepumper på kraftvarmeværk er en succes konstaterer Halicon

Lagt på VVSworld.dk den 16-03-2013 af webmaster

Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab har i december 2012 sat to standard industrivarmepumper fra Robert Bosch A/S i drift, og de har vist sig at være effektive.

Resultaterne efter opstart
De forløbige resultater er positive og viser, at varmepumperne hver leverer 65 kW varme med en total COP faktor for systemet på 3,0. Ydelsen på varmepumperne ligger på 1½ gange den forventede effekt, og dette reducerer tilbagebetalingstiden væsentligt. Med det forventede antal driftstimer ligger tilbagebetalingstiden på ca. 5 år.

MWh pris
Driftsleder, Niels Rasmussen, Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab udtaler: Den effekt vi har fået på varmepumperne betyder, at når alternativet er gaskedeldrift med en gasspotpris på 2,30 kr./pr. m3, skal spotprisen på el over 600,- kr./MWh, før varmepumperne skal stoppes. Vi har beregnet, at varmeproduktionsprisen på varmepumperne er 365,- kr./MWh ved en elpris på 300,- kr./MWh., siger driftsleder Niels Rasmussen.

Slut med gaskedel om sommeren
De nye afgiftsregler betyder, at hvis de to varmepumper udbygges til også at høste energien fra udeluften, skal elprisen over 500,- kr./MWh, før motordrift er et billigere alternativ.
Det betyder også, at uanset elprisen bliver der ingen driftstimer, hvor gaskedlen er det billigste alternativ.
Ydelsen fra varmepumperne kan øges løbende ved at udvide med ekstra varmepumper, når økonomien tillader det, hvilket er en fordel for de mindre værker.

Projektets formål
Partner Kim Hansen fra Halicon siger: Projektet har til formål at afklare, om standard seriefremstillede varmepumper kan anvendes til at øge energiudbyttet i den kondenserende kedel på mindre kraftvarmeværker. De resultater vi har fået fra Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab viser, at vores mål vil blive opfyldt, og at det vil være en glimrende investering for de mindre kraftvarmeværker.

Projekts Indhold
Den bedre effektivitet sker ved at nedkøle vandet, der kommer retur fra byen, på vej ind i akkumuleringstanken. Når det kolde vand senere anvendes i den kondenserende kedel på motoren, øges energiudbyttet.
Det varme vand fra varmepumpen sendes retur til byen gennem shunten, hvilket gør hele installationen meget enkel. Bunden af akkumuleringstanken benyttes som buffer for det kolde vand, hvilket reducerer behovet for stor peak-effekt i varmepumpen og holder omkostningerne yderligere nede.

Projektdeltagerne
Projektet er udtænkt af Halicon ApS, der står for den intelligente styring til optimering af totalvirkningsgraden og økonomien. Aaen Rådgivende Ingeniører er koordinatorer og står for afrapportering af resultaterne. Projektet er støttet af Dansk Fjernvarmes FU-konto og ville ikke have været gennemført uden denne. Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab står for projektet og driftstest af varmepumperne.